Overgewicht kan risicofactor voor fibromyalgie vormen

Overgewicht kan risicofactor voor fibromyalgie vormen

Er bestaat een duidelijk verband tussen overgewicht en pijn/vermoeidheid, zodat er mogelijk ook een link is met fibromyalgie

Overgewicht kan een risicofactor voor fibromyalgie vormen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Michael J. Pellegrino, dokter en Fibromyalgia expert bij het Ohio Pain and Rehab Specialists Centre, laat in dat verband weinig misverstanden bestaan. Mensen die te zwaar wegen, lopen waarschijnlijk een grotere kans om de aandoening te krijgen.

Er bestaat namelijk een duidelijk verband tussen overgewicht en pijn/vermoeidheid, zodat er mogelijk ook een link is met fibromyalgie. Pellegrino is er van overtuigd dat overgewicht een risicofactor kan vormen voor de aandoening. Dat betekent echter niet dat iedereen die aan obesitas lijdt ook automatisch fibromyalgie moet gaan krijgen. Over het verband tussen zwaarlijvigheid en de aandoening moet nog heel wat wetenschappelijk onderzoek gebeuren.

Omgekeerd is het volgens Pellegrino zeker niet zo dat iedereen die aan fibromyalgie lijdt ook automatisch zwaarlijvig moet zijn. Het advies dat hij geeft aan mensen die aan de aandoening lijden, is om zo veel mogelijk aan lichaamsbeweging te doen. Op die manier kunnen de kilo’s er af, wat mogelijk de kansen op fibromyalgie doet afnemen. Maar zelfs wanneer de symptomen van de ziekte niet verbeteren via sporten, kan het geen kwaad om de algemene lichaamsconditie via lichaamsbeweging te verbeteren.

Syndicatie