Schokkende gebeurtenissen kunnen mogelijk fibromyalgie veroorzaken

Schokkende gebeurtenissen kunnen mogelijk fibromyalgie veroorzaken

Famiale aanleg suggereert een genetisch verband  bij fibromyalgie

Ondanks heel wat onderzoek zijn de wetenschappers er nog altijd niet in geslaagd om de oorzaken van fibromyalgie te achterhalen. Vast staat alleen dat uitgebreid onderzoek geen zichtbare oorzaken aanwijst. Er is dus geen sprake van ontstekingen, beschadiging van gewrichten of organen enzovoort.

Uiteindelijk kan fibromyalgie alleen worden herkend op basis van de symptomen. Probleem is dat er heel wat symptomen zijn die op fibromyalgie kunnen wijzen, symptomen die zich bovendien niet allemaal tegelijkertijd hoeven te manifesteren. Hieronder vindt u een lijstje met de belangrijkste symptomen:

Chronische spierpijn die maar niet wil overgaan
Spier- en/of beenkrampen
Slaapproblemen, gaande van slapeloosheid tot ’s nachts vaak wakker worden
Zware vermoeidheidsverschijnselen
Angst
Depressie
Stijve spieren, vooral ’s morgens
Hoofdpijn
Concentratieproblemen
Prikkelbaarheid
Problemen met de darm of met andere ingewanden

Het probleem is dat veel van deze fibromyalgie-symptomen ook in verband met andere aandoeningen als leverziekten, lupus, ziekte van Lyme, hartkwalen, artritis, chronisch vermoeidheidssyndroom, prikkelbare darmen enzovoort geassocieerd kunnen worden. Het is met andere woorden niet zo makkelijk om een duidelijke diagnose te stellen.

De herkomst van fibromyalgie is al helemaal een mysterie. De Amerikaan Steven Berney, hoofd van de dienst rheumatologie aan Temple University Health System in Philadelphia en een erkend fibromyalgie-specialist, sluit niet uit dat externe factoren een rol kunnen spelen, waarbij Berney verwijst naar onder andere een motorgeval, problemen op het werk, verlies van een dierbare enzovoort. Deze gebeurtenissen kunnen een shock-effect veroorzaken dat uiteindelijk leidt tot fibromyalgie-symptomen. In ieder geval is duidelijk dat fibromyalgie snel kan opduiken, bij wijze van spreken van de ene dag op de andere. Diegene met fibromyalgie heeft eerst het gevoel dat het snel zal overgaan, maar dat gevoelen blijkt niet te kloppen.

De ervaring leert Berney dat fibromyalgie-patiënten de pijn gradueel zien toenemen, zonder dat daar op het eerste gezicht een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor is. De famiale aanleg suggereert echter dat een genetisch verband bij fibromyalgie niet bij voorbaat uitgesloten is. Die genetische factor lijkt echter niet bij alle fibromyalgie-gevallen een rol te spelen.

Syndicatie