Acupunctuur kan in bepaalde gevallen symptomen van fibromyalgie helpen verlichten

Acupunctuur kan in bepaalde gevallen symptomen van fibromyalgie helpen verlichten

Onzekerheid over doeltreffendheid behandeling fibromyalgie met naalden blijft

Mark J. Pellegrino van de Ohio Pain and Rehabilitation Specialists geldt in de Verenigde Staten als één van de specialisten op het vlak van fibromyalgie. Hij waarschuwt voor een behandeling tegen fibromyalgie met alternatieve geneeswijzen. Sommigen daarvan zijn doeltreffend, anderen zijn niet meer dan geldklopperij. Daarom blijft het zaak om de gang van zaken op de voet te blijven volgen.

Pellegrino waarschuwt dat er geen magisch geneesmiddel bestaat dat alle klachten in één vloeiende beweging wegvaagt. De aandoening zal eerder behandeld moeten worden met een combinatie van verschillende methoden. Medicijnen zijn in de meeste gevallen niet te vermijden, maar ook therapie, lichaamsbeweging enzovoort kunnen helpen om verlichting te brengen.

Acupunctuur kan in bepaalde gevallen symptomen van fibromyalgie helpen verlichten, zo blijkt uit de voorliggende studies. In de traditionele Chinese geneeskunde was het gebruik van naalden bedoeld om het energie-evenwicht in het lichaam opnieuw te herstellen. Bovendien zouden dankzij acupunctuur natuurlijke pijnstiller aangemaakt worden.

Onzekerheid over doeltreffendheid behandeling fibromyalgie met naalden blijft. Sommige dokters geloven er echt in, anderen blijven sceptisch. Eigenlijk moet de patiënt zelf aangeven of hij al dan niet een heilzaam effect ondervindt van de naalden die in zijn lichaam worden gestoken. De pijn verbonden aan fibromyalgie zou na een behandeling met naalden een stuk minder moeten zijn.

Volgens een studie uitgevoerd door de Mayo Clinic in de Verenigde Staten in 2006 zou acupunctuur de symptomen van vermoeidheid, pijn en angst bij patiënten met fibromyalgie moeten wegnemen. Zowel de gewone acupunctuur als de electroacupunctuur worden gebruikt, waarbij in laatstgenoemd geval een lichte elektrische stroomstoot door het lichaam wordt gejaagd.

Syndicatie