Helpt Sint-Janskruid bij de bestrijding van fibromyalgie?

Helpt Sint-Janskruid bij de bestrijding van fibromyalgie?

Sint-Janskruid zou volgens enkele studies helpen bij de bestrijding van milde vormen van fibromyalgie

Officieel is er geen behandeling voor fibromyalgie beschikbaar. Dat hoeft niet te verbazen, want de aandoening wordt als dusdanig door de meeste dokters het herkend. Dat betekent dat in veel gevallen de symptomen worden bestreden in plaats van de aandoening zelf. Uiteraard is dit niet de meest aangewezen formule om een ziekte te bestrijden.

Veel mensen die aan fibromyalgie lijden, doen dan beroep op alternatieve geneeswijzen in de hoop via deze weg een oplossing te vinden. In de praktijk blijkt dat echter niet altijd even goed te lukken. Veel mensen proberen verschillende remedies uit alvorens ontmoedigd de handdoek in de ring te gooien. Toch zou het zonde zijn om het kind met het badwater weg te gooien.

Mark J. Pellegrino van de Ohio Pain and Rehabilitation Specialists geldt in de Verenigde Staten als één van de specialisten op het vlak van fibromyalgie. Hij is ook auteur van een aantal boeken over de aandoening en daarin schrijft hij dat sommige alternatieve geneeswijzen wel degelijk de symptomen van fibromyalgie kunnen helpen verlichten.

Helpt Sint-Janskruid bij de bestrijding van fibromyalgie?, luidt een vraag die ons regelmatig wordt gesteld. Pellegrino kan geen overtuigende bewijzen aanreiken dat dit inderdaad het geval is, maar toch wordt het relatief vaak gebruikt om de symptomen verbonden aan de aandoening helpen bestrijden.

Sint-Janskruid zou volgens enkele studies helpen bij de bestrijding van milde vormen van fibromyalgie en dat is alleszins een hoopgevend signaal. Keerzijde van de medaille is dan weer dat het de werking van een aantal medicijnen zou kunnen blokkeren. Pellegrino is overigens van mening dat de strijd tegen fibromyalgie op drie fronten moet worden gestreden: geneesmiddelen, therapie en supplementen. De invloed van de supplementen mag naar zijn mening niet over- maar zeker ook niet onderschat worden.

Syndicatie