Vrouwen van boven de 50 lopen meer kans op sexueel overdraagbare parasiet

Vrouwen van boven de 50 lopen meer kans op sexueel overdraagbare parasiet

Trichomonas vaginalis veroorzaakt urogenitale infecties

Er zijn heel wat sexuele aandoeningen met gonorrhea (beter bekend als ‘de druiper’) en chlamydia als meest bekende. Er zijn echter ook heel wat minder bekende SOA’s, die meestal hoofdzakelijk bij jonge mensen voorkomen. Dat is echter niet altijd het geval, want trichomonas vaginalis blijkt hoofdzakelijk bij oudere vrouwen voor te komen. Waarom, dat is niet helemaal duidelijk.

Vrouwen van boven de 50 lopen meer duidelijk meer kans op deze sexueel overdraagbare parasiet, zo blijkt uit een studie uitgevoerd door de International Society for STD Research in Quebec City. De parasiet komt twee keer meer voor bij vrouwen van middelbare leeftijd in vergelijking met jongere vrouwen.

Trichomonas vaginalis veroorzaakt urogenitale infecties, maar kan ook de gevoeligheid voor HIV verhogen. Uit het onderzoek blijkt dat bij 13% van de vrouwen boven de 50 en ouder de parasiet wordt aangetroffen. Het betreft een SOA, wat wil zeggen dat de aandoening inderdaad sexueel wordt overgedragen. Mogelijk wordt de parasiet niet zo vaak bij jongere vrouwen aangetroffen omdat er minder naar wordt gezocht. Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen.

Syndicatie