Trichomonas vaginalis wordt als sexueel overdraagbare ziekte meestal onderschat

Trichomonas vaginalis wordt als sexueel overdraagbare ziekte meestal onderschat

Mannen ondervinden minder van trichomonas vaginalis dan vrouwen

Charlotte Gaydos, professor aan Johns Hopkins University School of Medicine, heeft heel wat onderzoek uitgevoerd met betrekking tot sexueel overdraagbare aandoeningen. Trichomonas vaginalis, een parasiet die in de vagina wordt aangetroffen, is volgens haar een probleemgeval omdat gevallen van deze SOA in tegenstelling tot syfilis, gonorrhea en chlamydia niet aangemeld moeten worden. Trichomonas vaginalis is nochtans niet zeldzaam, elk jaar worden miljoenen nieuwe gevallen vastgesteld.

Trichomonas vaginalis wordt als sexueel overdraagbare ziekte inderdaad meestal onderschat, al was het maar omdat het aantal gevallen dat van de meeste andere SOA’s duidelijk overtreft. De aandoening wordt alleen via testen vastgesteld want de meeste geïnfecteerde personen vertonen geen zichtbare symptomen. Toch moeten de gevaren verbonden aan de parasiet niet onderschat worden.

Mannen ondervinden minder van trichomonas vaginalis dan vrouwen, aldus de U.S. Centers for Disease Control and Prevention in Atlanta. Vrouwen lopen het risico op onstekingen in de buik, op problemen met de vagina en – bij jongere vrouwen – op een verhoogd risico op baby’s met een te laag geboortegewicht. In het verleden was het relatief moeilijk om te testen op deze parasiet, tegenwoordig is dat echter een stuk makkelijker geworden.

Syndicatie