Meer liefde (lees: sex) verlengt de levensduur

Meer liefde (lees: sex) verlengt de levensduur

Overlevingskansen stijgen voor wie een actief sexleven leidt

Van het verbranden van calorieën tot het voorkomen van kanker, aan het hebben van sex worden heel wat voordelen toegeschreven. Moeten we al de verhalen omtrent het hoge gezondheidshalte van het hebben van sex geloven? In ieder geval zit er een grond van waarheid in, mensen die regelmatig geslachtsverkeer hebben, leven nu eenmaal langer. Maar bestaan daar cijfers over?

Die zijn er inderdaad, maar dan wel cijfers die voor interpretatie vatbaar zijn. Veel hangt namelijk af van het uitgangspunt van de studie, van de deelnemers, van de looptijd, van de factoren die werden ingecalculeerd en van tal van andere factoren. Uiteindelijk is het daardoor moeilijk om de band tussen het hebben van goede sex en een verlengde levensduur te detecteren. Maar de conclusie die zich meteen opdringt, is dat sex onmogelijk ongezond kan zijn.

Dat wordt ook aangetoond door een studie opgezet door een team van Ierse onderzoekers, waarvan de resultaten al in 1997 in het British Medical Journal verschenen. Daarbij werd de mortaliteit onderzocht van een groei van 1000 mannen van middelbare leeftijd in de loop van een decennium.

Daarbij werd overduidelijk aangetoond dat het hebben van veel en goede sex een positief effect had. De mannen die regelmatig van bil geven, bleken over het algemeen langer en beter te leven dan mannen die weinig of geen sex hadden dan wel zich met masturbatie tevreden moesten stellen.

De resultaten van het onderzoek waren op zijn zachtst gezegd opzienbarend. Mannen die regelmatig ejaculeerden (die dus regelmatig klaar kwamen) bleken 50% minder kans op een vroegtijdige dood te hebben dan mannen die weinig of geen sex hadden. Het is echter echter nog niet helemaal duidelijk of de resultaten van het onderzoek geëxtrapoleerd mogen worden.

Syndicatie