Geeuwen en een droge mond kunnen het gevolg zijn van stress

Vijf vervelende situaties die iemand in vergelegenheid kunnen brengen

In het leven van ieder mens zijn er situaties waarin hij of zij zich een paar duizenden kilometers ver weg zou wensen. Af en toe is het namelijk of uw lichaam zich tegen u keert en u in hoogste mogelijke graad van verlegenheid wenst te brengen. Dergelijke momenten gaan zich bij voorkeur voordoen op een moment dat het u het minst past. Vaak speelt de stress een rol. U bevindt zich in stresserende omstandigheden en uw lichaam reageert op die stress-situatie. Helaas voor u op een manier die minder prettig is.

Volgens de dokters hoeft u zich over dergelijke situaties geen zorgen te maken, ze overkomen iedereen wel eens ooit in zijn of haar leven. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, daarmee is de schaamte die u meteen bekruipt nog nog niet overwonnen.

In deze mini-serie beschrijven we vijf van dergelijke situaties waarbij u liever op de maan zou zitten dan waar u zich op dat moment bevindt. Algmeen geldt dat u de onverwachte geluiden die uw lichaam maakt of de onverwachte dingen die gebeuren maar beter negeert. Vanzelfsprekend kan het geen kwaad om u telkens ook te verontschuldigen.

4. Geeuwen en een droge mond kunnen het gevolg zijn van stress

Stel dat je op internet een interessante man/vrouw bent tegengekomen. Online verlopen de contacten zo vlot dat er wordt uitgekeken naar een eerste afspraak. Bij zo'n date wil je natuurlijk een goede indruk maken. Op de plaats van afspraak aangekomen, is de mond echter zo droog geworden dat het amper mogelijk is om te spreken. Een zeer vervelende situatie, zeg nu zelf.

Overigens kan het ook zijn dat u eens aan tafel hevig begint te geeuwen. Dat kan uiteraard een teken van vermoeidheid zijn, maar ook van stress. In ieder geval zal uw date denken dat zijn of haar gezelschap u niet bevalt, wat eens te meer tot vervelende situaties aanleiding kan geven. Maar ook in andere situaties kan dat geeuwen erg vervelend zijn. Een etentje met de grote baas bijvoorbeeld.

Een droge mond en geeuwen zijn uiteraard twee verschillende dingen, maar ze kunnen toch vanwege dezelfde oorzaak gebeuren. In beide gevallen speelt de factor stress een belangrijke rol, waarbij meer bepaald stresshormonen aanleiding geven tot allerlei verschillende verschijnselen. Zo'n verschijnsel kan inderdaad ook de beruchten droge mond zijn.

Voor beide problemen kan eenzelfde oplossing aangereikt worden: zuig op hard snoepgoed. De mond zal weer vochtiger worden en ook de geeuwproblemen gaan verdwijnen. Ook kauwgum kan een oplossing geven. Wie kauwt, heeft niet alleen een droge mond maar zal ook niet de neiging hebben om te geeuwen. Ook een glas ijskoud water kan beide problemen helpen oplossen. Zowel de geeuwneiging als de droge mond zullen verdwijnen.

Syndicatie