Huwelijk of stevige relatie verlagen productie stress-hormonen

Huwelijk of stevige relatie verlagen productie stress-hormonen

Een langdurige relatie kan een wijziging in de hormonenspiegel veroorzaken die de gevoeligheid voor stress verlagen

Een huwelijk of een stevige relatie verlagen de productie stress-hormonen en kunnen zodoende bijdragen tot een betere gezondheidssituatie. Dat blijkt uit een nieuwe studie die in de Verenigde Staten werd uitgevoerd. Of met andere woorden: in tegenstelling tot wat sommigen denken kan het hebben van een vaste partner stress helpen vermijden.

Een langdurige relatie kan namelijk een wijziging in de hormonenspiegel veroorzaken die de gevoeligheid voor stress verlagen. Dario Maestripieri, professor in Comparative Human Development aan de University of Chicago en leider van het onderzoeksteam, wijst er op dat zo'n relatie evenwaardig is aan het huwelijk. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het blad Stress.

Maestripieri kwam tot de conclusies dat singles of alleenstaanden meer gevoelig zijn aan factoren die aanleiding geven tot stress dan mensen die gebonden zijn in een relatie. Hij komt op die manier tot de conclusie dat huwelijk en sociale steun een buffer kunnen vormen voor stress. Maestripieri schreef zijn ervaringen neer in een artikel met als titel "Between- and Within-sex Variations in Hormonal Responses to Psychological Stress in a Large Sample of College Students". Anderzijds wijst Maestripieri er op dat het niet-hebben van een relatie noodzakelijk tot meer stress moet leiden.

Syndicatie