Huwelijk kan stressvol zijn, maar vergemakkelijkt de omgang met andere stressvormen

Huwelijk kan stressvol zijn, maar vergemakkelijkt de omgang met andere stressvormen

Gehalte aan stresshormoon cortisol ligt vaak hoger bij vrijgezellen

U zal ons niet horen vertellen dat het huwelijk een stressbestrijder is. Veel mannen en veel vrouwen vervloeken waarschijnlijk de dag dat ze hun ja-woord gaven en in het huwelijksbootje stapten. Toch blijkt dat het huwelijk een bepaalde vorm van stress grotendeels kan wegnemen of zelfs verlichten. Dit gegeven kan een troost vormen voor wie in een moeilijk huwelijk verzeild is geraakt. Dat wordt bevestigd door het onderzoek van een team van een Amerikaanse universiteit.

Dario Maestripieri, professor in Comparative Human Development aan de University of Chicago en leider van het onderzoeksteam, testte 500 studenten die studeerden aan de University of Chicago Booth School of Business. 40% van de mannen bleek te zijn getrouwd, 53% van de vrouwen eveneens. Aan de studenten werd gevraagd om een aantal computerspelletjes te spelen die het economisch gedrag testen. Voor het afnemen van de testen werden speekselstalen genomen.

De conclusies van het onderzoek waren duidelijk: het huwelijk kan stressvol zijn, maar vergemakkelijkt de omgang met andere stressvormen. Dat bleek uit het feit dat het gehalte aan het stresshormoon cortisol vaak hoger lag bij vrijgezellen. Maestripieri sprak van een opmerkelijk onderzoek, met de resultaten die de moeite waard zijn om het verder te zetten.

Syndicatie