Strijd tegen stress en vergelijkbare aandoeningen moet in verhoogd tempo gevierd hebben

Strijd tegen stress en vergelijkbare aandoeningen moet in verhoogd tempo gevierd hebben

Psychische problemen schering en inslag bij onze jeugd

Van automutilatie tot zelfmoord, iedereen kent in zijn of haar buurt wel een jongere die met psychische problemen wordt geconfronteerd. De oorzaken van stress en en vergelijkbare aandoeningen zijn niet altijd aanwijsbaar, maar het staat wel vast dat de strijd tegen psychische problemen in een verhoogd tempo gevoerd moeten worden. Want het probleem is veel groter dan over het algemeen wordt aangenomen.

Maar liefst 1 op de 5 Vlaamse jongeren kampt met psychische problemen, in de meest brede zin van het woord. Ze gaan gebukt onder stress en faalangst, die kunnen leiden tot eetstoornissen, depressie, zelfverminking en zelfmoord... Er is voor die jongeren veel te weinig gespecialiseerde eerstelijnszorg en bovendien bestaat er nog een groot taboe rond psychische problemen.

Die stigmatisering zorgt ervoor dat jongeren (of hun ouders) geen hulp gaan zoeken. Nochtans: als we jongeren in een vroeg stadium helpen, kunnen we dikwijls voorkomen dat hun problemen escaleren. In dat kader is het belangrijk om voldoende geld beschikbaar te krijgen om de strijd tegen deze psychische problemen in een verhoogd tempo te voeren. Een nieuw initiatief is een handje komen toesteken.

Rode Neuzen Dag zamelt geld in voor laagdrempelige psychologische ondersteuning voor deze jongeren, om te verhinderen dat ze op de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg terechtkomen. De schrijnende verhalen daarover zaten de afgelopen maanden al te vaak in het nieuws. De actie wil verder het taboe rond psychische problemen doorbreken en via humor de problematiek bespreekbaar maken.

Syndicatie