Overlijden van een geliefde kan tot heel wat stress aanleiding geven

Overlijden van een geliefde kan tot heel wat stress aanleiding geven

Neem altijd voldoende tijd om te rouwen

De volksmond zegt dat we in dit leven maar van twee zaken zeker zijn: dat we belastingen moeten betalen en dat we ooit zullen sterven. Leven en dood horen namelijk onlosmakelijk bij elkaar, in afwachting alleszins tot iedereen de sleutel tot het eeuwige leven vindt. Maar misschien is iemand dierbaar verliezen nog erger dan zelf te sterven. Bij het dood van een familielid blijven de overlevenden steeds achter met een groot gemis.

Het overlijden van een geliefde kan tot heel wat stress aanleiding geven, dus is het zaak om het rouwproces op een verstandige manier aan te pakken. Neem altijd voldoende tijd om te rouwen, zo luidt het advies van de bekende Amerikaanse psycholoog Michael McKee. McKee, verbonden aan de Cleveland Clinic, geeft het advies om elke week gedurende twee dagen minstens tien minuten de tijd te nemen om te treuren. Doe dat bij voorkeur in de loop van de dag, niet voor het slapen gaan. Uw nachtrust zou namelijk gevaar kunnen lopen.

Welke ziekte moet het meest gevreesd worden? De meeste mensen zullen op deze vraag waarschijnlijk hart- en vaatziekten en/of kanker in zijn meest diverse vormen antwoorden. Dat is nochtans een fout antwoord, want de grootste boosdoener is een heel andere aandoening. Stress is namelijk veel schadelijker, want uiteindelijk kan een gespannen leven aanleiding geven tot heel wat ziekten.

Vooral bij mannen is stress een onderschatte factor die niet zelden rechtstreeks of onrechtstreeks tot een vroegtijdige dood lijdt. Bovendien kunnen mensen die veel stress hebben en last hebben van hartproblemen hun situatie snel zien verergeren. Daarom is het erg belangrijk dat we op de juiste manier leren omgaan met stress. Op die manier kunnen we ons leven waarschijnlijk met een paar jaartjes verlengen. Uiteraard is een leven zonder stress een nog veel beter leven.

Syndicatie