Kennismaking met familieleden en vrienden van vriend(in) kan zeer stresserend zijn

Kennismaking met familieleden en vrienden van vriend(in) kan zeer stresserend zijn

Help, mijn zenuwen gieren door de keel met een belangrijke ontmoeting op komst

De meeste mensen maken het in hun leven minstens één keer mee: een prille relatie is gegroeid tot iets wat stabiel mag worden genoemd. Tijd dus om kennis te maken met de omgeving van wat misschien wel de definitieve levensgezel zal worden. Geen probleem voor sommige mensen, ze hebben er een handje van weg om met iedereen te kunnen opschieten. Voor sommige anderen breekt er met de ontmoeting een periode vol stress aan.

De kennismaking met familieleden en vrienden van vriend(in) kan inderdaad zeer stresserend zijn. Help, mijn zenuwen gieren door de keel met een belangrijke ontmoeting op komst, zo hoorden we ooit een vriend zeggen. Eigenlijk had hij gelijk, want je krijgt maar één keer de kans om een eerste indruk te maken. Rick Brinkman, auteur van Dealing with People You Can't Stand,, geeft het advies om bij die eerste ontmoeting vooral de tegenpartij de kans te geven om zichzelf voor te stellen. Dat kan door het gericht stellen van vragen, waardoor de focus wordt verlegd naar de tegenpartij. Op die manier kan de ergste stress voorkomen worden.

Welke ziekte moet namelijk het meest gevreesd worden? De meeste mensen zullen op deze vraag waarschijnlijk hart- en vaatziekten en/of kanker in zijn meest diverse vormen antwoorden. Dat is nochtans een fout antwoord, want de grootste boosdoener is een heel andere aandoening. Stress is namelijk veel schadelijker, want uiteindelijk kan een gespannen leven aanleiding geven tot heel wat ziekten.

Vooral bij mannen is stress een onderschatte factor die niet zelden rechtstreeks of onrechtstreeks tot een vroegtijdige dood lijdt. Bovendien kunnen mensen die veel stress hebben en last hebben van hartproblemen hun situatie snel zien verergeren. Daarom is het erg belangrijk dat we op de juiste manier leren omgaan met stress. Op die manier kunnen we ons leven waarschijnlijk met een paar jaartjes verlengen. Uiteraard is een leven zonder stress een nog veel beter leven.

Syndicatie