Laat u niet meeslepen door stress in noodgevallen, hoe kalmer uzelf bent hoe kalmer ook de anderen zullen zijn

Laat u niet meeslepen door stress in noodgevallen, hoe kalmer uzelf bent hoe kalmer ook de anderen zullen zijn

Bereid u stapgewijs voor op een belangrijke taak of opdracht

De meeste mensen maken wel eens mee dat ze in een werksituatie een belangrijke opdracht tot een goed einde moeten brengen. Vergelijk het met een chirurg die een belangrijke operatie moet uitvoeren. Ali Rezai, M.D., chirurg aan de Cleveland Clinic, heeft een heel schema in zijn hoofd dat hij elke keer opnieuw minutieus toepast. Elke keer dat hij zijn handen wast, overloopt hij de stappen van dat schema.

Laat u niet meeslepen door stress in noodgevallen, hoe kalmer uzelf bent hoe kalmer ook de anderen zullen zijn. Rezai ondervindt telkens opnieuw in de praktijk dat een stressvrij team de beste prestaties aflevert. Bereid u stapgewijs voor op een belangrijke taak of opdracht, zo luidt dan ook zijn advies. Als dokter is Rezai namelijk goed geplaatst om te beseffen welke gevaren er aan stress zijn verbonden.

Welke ziekte moet namelijk het meest gevreesd worden? De meeste mensen zullen op deze vraag waarschijnlijk hart- en vaatziekten en/of kanker in zijn meest diverse vormen antwoorden. Dat is nochtans een fout antwoord, want de grootste boosdoener is een heel andere aandoening. Stress is namelijk veel schadelijker, want uiteindelijk kan een gespannen leven aanleiding geven tot heel wat ziekten.

Vooral bij mannen is stress een onderschatte factor die niet zelden rechtstreeks of onrechtstreeks tot een vroegtijdige dood lijdt. Bovendien kunnen mensen die veel stress hebben en last hebben van hartproblemen hun situatie snel zien verergeren. Daarom is het erg belangrijk dat we op de juiste manier leren omgaan met stress. Op die manier kunnen we ons leven waarschijnlijk met een paar jaartjes verlengen. Uiteraard is een leven zonder stress een nog veel beter leven.

Syndicatie