Nog enkele tips om te leren omgaan met stress

Godsdienst kan naast meditatie een hulpmiddel zijn, maar mag nooit een must zijn

Een leven vol stress kan loodzwaar wegen op lichaam en geest, maar ook het familieleven kan er onder leiden. Daarom is ontspanning bijzonder belangrijk. Ontspannen kan via relaxatietechnieken, die een stressreductie garanderen. Wie de moeite doet om zich 20 minuutjes per dag te ontspannen, zal daar vrijwel meteen de positieve gevolgen van ondervinden. Daarnaast is uiteraard lichaamsbeweging een zeer belangrijke factor.

Maar concentreren we ons nog even op medidatie. Mediteren vereist een volledige concentratie en helpt zowel het lichaam als de geest tot rust te komen. Dagelijks even mediteren zal helpen om een brede waaier van problemen te helpen oplossen, inclusief hoge bloeddruk, angst, depressien, chronische pijn enzovoort. Het heeft uiteraard geen zin om wonderen te verwachten, maar doorgedreven medidatie kan toch een stap in de goede richting zijn.

Het menselijk lichaam reageert op stress door de spieren te spannen, wat pijn en een ongemakkelijk gevoel kan veroorzaken. Een progressieve spierenrelaxatie kan de spanning doen afnemen, waardoor de angst afneemt en het probleem van de slapeloosheid kan afnemen.

Ook de manier van ademhaling is belangrijk. Probeer de ademhaling zo goed mogelijk onder controle te houden, eventueel via ademhalingsoefingen. Diep ademhalen - zeg maar langzaam in- en weer uitbodemen - is de ideale manier om de spanning te verdrijven.

Daarnaast zijn ook positieve gedachten een factor die niet zomaar op één, twee, drie onder de tafel mag worden geveegd. Het klinkt natuurlijk als een dooddoener om te proberen positief te denken, maar er bestaat een simpel truucje om negatieve gedachten om te zetten in positieve. Zet een negatieve gedachte op papier en omring ze door positieve gedachten. Het zal sommigen vreemd in de oren klinken, maar het effect hiervan mag niet onderschat worden.

Dan is er nog het religieuze aspect, waar de meningen uiteraard sterk over verschillen. Vast staat wel dat wie echt gelooft, daar vaak een houvast aan heeft. Anderzijds kan men een niet-gelovige natuurlijk geen visie opdringen. Uiteindelijk doet iedereen wat hij of zij wil doen. 

Syndicatie