Opletten voor vlekken veroorzaakt door urineverlies als gevolg van een lekkende blaas

Vijf vervelende situaties die iemand in vergelegenheid kunnen brengen

In het leven van ieder mens zijn er situaties waarin hij of zij zich een paar duizenden kilometers ver weg zou wensen. Af en toe is het namelijk of uw lichaam zich tegen u keert en u in hoogste mogelijke graad van verlegenheid wenst te brengen. Dergelijke momenten gaan zich bij voorkeur voordoen op een moment dat het u het minst past. Vaak speelt de stress een rol. U bevindt zich in stresserende omstandigheden en uw lichaam reageert op die stress-situatie. Helaas voor u op een manier die minder prettig is.

Volgens de dokters hoeft u zich over dergelijke situaties geen zorgen te maken, ze overkomen iedereen wel eens ooit in zijn of haar leven. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, daarmee is de schaamte die u meteen bekruipt nog nog niet overwonnen.

In deze mini-serie beschrijven we vijf van dergelijke situaties waarbij u liever op de maan zou zitten dan waar u zich op dat moment bevindt. Algmeen geldt dat u de onverwachte geluiden die uw lichaam maakt of de onverwachte dingen die gebeuren maar beter negeert. Vanzelfsprekend kan het geen kwaad om u telkens ook te verontschuldigen.

1. Opletten voor vlekken veroorzaakt door urineverlies als gevolg van een lekkende blaas

Sommige mensen hebben last van stress incontinentie. Concreet wil dit zeggen dat onder stresserende omstandigheden hun blaas zal gaan lekken. Dat kan uiteraard aanleiding geven tot vervelende situaties. Het urineverlies zal aanleiding geven tot vlekken op de kleding, vlekken die voor iedereen goed zichtbaar zijn. Stress incontinentie is de meest voorkomende vorm van urineverlies bij vrouwen.

Er is natuurlijk ook nog de overactieve blaas (in het Engels: overactive bladder). Die kan voor problemen zorgen wanneer u dringend moet wateren, maar niet meer op tijd het toilet bereikt. Bij vrouwen veroorzaakt een zwangerschap dikwijls problemen met een lekkende blaas. Die incontentieproblemen zijn vrijwel niet te vermijden. Maar wat kan er tegen dit soort problemen worden gedaan?

Op de eerste plaats is het natuurlijk zaak om na te gaan dat er niets ernstigers aan de hand is. Daarnaast bestaan er geneesmiddelen die het probleem van de overactieve blaas helpen oplossen. Ook oefeningen die de blaas versterken kunnen een (deel van de) oplossing aanreiken. Kegel oefeningen worden vaak voorgeschreven om de bekkenspieren en de blaas te trainen. Letten op wat u eet of drinkt, hoort ook thuis op het lijstje met traditonele adviezen. Koffie en thee moeten bijvoorbeeld vermeden worden wanneer er iets bijzonders op de agenda staat. In ernstige gevallen kan het alleszins geen extra kwaad om extra ondergoed bij de hand te houden.

Syndicatie