Waar moeten vrouwen met een stresserende baan rekening mee houden?

Waar moeten vrouwen met een stresserende baan rekening mee houden?

Lichaamsbeweging, beperking van het thuiswerk, het leven van een eigen leven en ‘me time' kunnen hart- en vaatziekten helpen vermijden

Dr. Michelle Albert, cardiologe bij het Brigham and Women's Hospital in Boston, heeft een aantal tips voor vrouwen die als gevolg van een baan met een hoog stress-gehalte met een hoger risico op hart- en vaatziekten geconfronteerd worden. De resultaten van het onderzoek werden op de American Heart Association meeting in Chicago voorgesteld.

Uitgangspunt was dat vrouwen met een veeleisende baan tweemaal zoveel kansen op een hartaanval lopen als vrouwen met een minder veeleisende baan en met meer controle over hun eigen leven. De groep met een hoog stressgehalte heeft 40% meer kans op hart- en vaatziekten, zo berekende Dr. Michelle Albert. Daaronder rekent ze hartaanvallen, beroertes, dichtgeslibde aders, bypass operaties enzovoort. Vrouwen die vrezen hun baan te verliezen, hebben bovendien last van hoge bloeddruk, cholesterol en obesitas (overgewicht).

Waar moeten vrouwen met een stresserende baan rekening mee houden? Op de eerste plaats dat ze voldoende lichaamsbeweging nemen. Een tweede gouden tip is om in de mate van het mogelijke geen werk mee naar huis te nemen. Daarnaast is een eigen leven belangrijk, ook al zijn er familieleden mee betrokken in de zaak en dus ook in het werk. Tenslotte mogen ze ook niet vergeten om af en toe tijd voor zichzelf vrij te maken. Albert adviseert om een kwartiertje per dag te mediteren, een wandelingetje te doen enzovoort.

Syndicatie