Een goede voorbereiding bij het uitvoeren van een taak kan veel stress helpen voorkomen

Een goede voorbereiding bij het uitvoeren van een taak kan veel stress helpen voorkomen

Bezint eer je begint

Sommige mensen beginnen halsoverkop aan een taak, eigenlijk zonder dat ze eerst goed hebben nagedacht over wat ze willen of moeten doen. Dit is natuurlijk een foute aanpak. Wanneer blijkt dat de taak moeilijker of groter dan verwacht is, zal stress het logische gevolg zijn. Rob Kinkade, een bush piloot in Alaska, bereidt zijn vluchten boven de wildernis altijd zorgvuldig voor en hij raadt iedereen aan om hetzelfde te doen.

Een goede voorbereiding bij het uitvoeren van een taak kan veel stress helpen voorkomen, ook al is de opdracht minder ingrijpend en minder gevaarlijk dan die van Kinkade. Bezint eer je begint, zo luidt zijn advies. Wie zorgvuldig zijn voorbereidingen heeft getroffen, zal ongetwijfeld weten wat hem of haar te wachten staat. Het volbrengen van de taak zal zodoende een stuk makkelijker worden.

Welke ziekte moet namelijk het meest gevreesd worden? De meeste mensen zullen op deze vraag waarschijnlijk hart- en vaatziekten en/of kanker in zijn meest diverse vormen antwoorden. Dat is nochtans een fout antwoord, want de grootste boosdoener is een heel andere aandoening. Stress is namelijk veel schadelijker, want uiteindelijk kan een gespannen leven aanleiding geven tot heel wat ziekten.

Vooral bij mannen is stress een onderschatte factor die niet zelden rechtstreeks of onrechtstreeks tot een vroegtijdige dood lijdt. Bovendien kunnen mensen die veel stress hebben en last hebben van hartproblemen hun situatie snel zien verergeren. Daarom is het erg belangrijk dat we op de juiste manier leren omgaan met stress. Op die manier kunnen we ons leven waarschijnlijk met een paar jaartjes verlengen. Uiteraard is een leven zonder stress een nog veel beter leven.

Syndicatie