Twee alcoholische drankjes per dag kunnen risico’s op dood door hartziekte doen dalen

Twee alcoholische drankjes per dag kunnen risico’s op dood door hartziekte doen dalen

 Matig gebruik van alcohol kan een positief effect op de gezondheid hebben

 Mannen die een hartaanval achter de rug hebben en die matig alcohol gebruiken verlagen het risico op een plotse dood als gevolg van een hartaandoening met 42%. Meer algemeen is de kans dat ze van eender welke ziekte sterven 14% kleiner dan bij mannen die niet dagelijks hun portie alchohol tot zich nemen.

 Dat blijkt uit een studie verricht door een team onderzoekers onder leiding van Jennifer Pai, assistant professor geneeskunde aan het Brigham and Women’s Hospital en aan Harvard Medical School. Pai volgde 1.818 mannen gedurende een periode van 20 jaar nadat ze een eerste hartaanval hadden gekregen.

 Daarmee is de discussie over de gevolgen van alcoholgebruik op de gezondheid opnieuw opgelaaid. Er waren eerder al aanwijzigingen opgedoken dat een matige consumptie van alcohol eerder een positief dan een negatief effect zou hebben. Hierbij mag ook niet over het hoofd worden gezien dat enkele biertjes, een paar glaasjes wijn of een glaasje bitter ook een positieve invloed op het humeur hebben.

Twee alcoholische drankjes per dag kunnen dus de risico’s op een dood door een hartziekte doen dalen, zo stond te lezen in het rapport over de studie die in het European Heart Journal werd gepubliceerd. Eerder had al een Canadees onderzoek een min of meer gelijkwaardig resultaat opgeleverd. 

Matig gebruik van alcohol kan een positief effect op de gezondheid hebben en dat het heeft onder andere te maken met het cholesterol gehalte. Als gevolg van beperkte alcoholconsumptie stijgt het gehalte van HDL, wat ook wel eens de goede cholesterol wordt genoemd. Ook zou er een positieve invloed zijn op het insulinegehalte en op andere factoren die de risico’s op een hartziekte doen toenemen.