Stoppen met roken kan het sexleven helpen verbeteren

Stoppen met roken kan het sexleven helpen verbeteren

In het ergste geval kan roken leiden tot totale impotentie bij de man

Roken kan op verschillende manieren iemands sexleven torpederen. Op de eerste plaats is het voor een partner die niet rookt al niet zo aangenaam om voortdurend met een nicotinelucht geconfronteerd te worden. Verstokte rokers willen vaak maar niet begrijpen welke indringende tabaksgeur iemand omringt die regelmatig een stinkstokje opsteekt. Maar die tabaksgeur kan eventueel nog gecamoufleerd worden.

We trappen waarschijnlijk een open deur in door te stellen roken erg ongezond is en tal van ziektes kan veroorzaken. Longkanker blijft een gevreesde doodsoorzaak, maar tabak is daarnaast (mee) verantwoordelijk voor andere soorten kanker waaronder bijvoorbeeld blaaskanker. Verder moeten we natuurlijk ook niet vergeten dat hart- en vaatziekten vaak een gevolg zijn het roken van sigaretten.

In het Journal of Urology verscheen onlangs een studie waarin de gevolgen onderzocht werden van roken op de aders van de penis. De producten in sigaretten blijken vaak verantwoordelijk te zijn voor aderbeschadiging, onder andere ook in het mannelijk onderlichaam. De risico’s hierop worden vaak – onterecht uiteraard – onderschat.

Stoppen met roken kan het sexleven helpen verbeteren. Andre Guay, directeur bij het Lahey Clinic for Sexual Function in de Amerikaanse staat Massachusetts, is van mening dat de schade nog beperkt kan worden gehouden wanneer een man tijdig stopt met roken, liefst voor zijn 50ste.

In het ergste geval kan roken leiden tot totale impotentie, een waarschuwing die de rokers onder ons maar beter luid en duidelijk in de oren knopen. Het goede nieuws is volgens Guay dus dat wie tijdig dit gevaar inziet, zich nog min of meer kan herpakken. Het risico op erectiestoornissen kan in dat geval grotendeels gecounterd worden.

Syndicatie