Kamillethee wordt al duizenden jaren gebruikt om de slaap te bevorderen

Kamillethee wordt al duizenden jaren gebruikt om de slaap te bevorderen

Kamillethee is gebruiksklaar verkrijgbaar in de warenhuizen

Sommige mensen grijpen graag terug naar grootmoedersrecepten voor de behandeling van veel voorkomende kwalen. Een klassiek voorbeeld van zo’n grootmoedersrecept is het gebruik van kamillethee als slaapbevorderend middel. Maar grootmoeders tijd ligt niet zo ver in het verleden, terwijl kamillethee veel verder terug in de tijd gaat. Extracten van deze plant worden al duizenden jaren gebruikt om de slaap te bevorderen.

De volkswijsheid blijkt het gelijk aan haar kant te hebben, want uit een wetenschappelijke studie blijkt dat het toedienen van kamillethee een even kalmerend effect op muizen had als tranquilizers. Dat betekent dat deze thee wel degelijk effect heeft. Eris al een eerste studie beschikbaar die er op wijst dat ook bij mensen in geval van angstoornissen kamillethee een veel beter effect had dan placebo’s.

Uiteindelijk weten we pas wat slaapproblemen zijn wanneer we er daadwerkelijk mee worden geconfronteerd. Naar verluidt zou bijna de helft van de bevolking van de Verenigde Staten slaapproblemen, percentage dat zonder al te veel nadenken ook naar Europa geëxtrapoleerd kan worden. Onder andere stress is één van de oorzaken waarom steeds meer mensen geen goede nachtrust meer krijgen.

Rond de slaapproblematiek is al heel wat wetenschappelijk werk gebeurd, maar helemaal tot de kern van de zaak doorgedrongen zijn we nog niet. De slaap houdt nog heel wat geheimen voor ons verborgen, waaronder ook de link tussen onze dagelijkse voeding en de slaap. In deze mini-serie besteedden we aandacht aan voedingsingrediënten die soms een verrassend positief effect op onze slaap kunnen hebben.

Syndicatie