Vitamines: zorg voor een goede mix van anti-oxidanten in de voeding

Vitamines: zorg voor een goede mix van anti-oxidanten in de voeding

Ook rode wijn bevat anti-oxidanten

Welke vitamine bevat welke anti-oxidanten?

Voor een evenwichtige voeding is het heel belangrijk dat we voldoende anti-oxidanten binnenkrijgen, deze garanderen onze gezondheid en staan er garant voor dat allerlei ziekten worden voorkomen. Dat we ziek worden, heeft in sommige gevallen te maken met een gebrek aan anti-oxidanten.

In vitamines komen heel wat anti-oxidanten voor. Kijken we naar vitamine A en naar caroteen, dan kan dit worden gevonden in wortelen, broccoli, aardappelen, tomaten, perziken, abrikozen enzovoort. Kort samengevat dus: vitamine A vinden we hoofdzakelijk in groenten en fruit.

Verder is er ook nog vitamine C, dat op de eerste plaats wordt aangetroffen in citrusvruchten zoals sinaasappelen, citroenen, pompelmoezen, mandarijntje enzovoort. Andere bronnen van vitamine C, en dus ook van anti-oxidanten, zijn groene pepers, broccoli, ‘groene' groenten met blaren, frambozen en tomaten.

We mogen natuurlijk ook de vitamine E niet vergeten, die eveneens tot de anti-oxidanten wordt gerekend. Deze vitamine vinden we in noten en zaden, ‘groene' groenten met blaren (bijvorobeeld spinazie) en in sommige vormen van olie. Het is bijvoorbeeld bekend dat plantaardige olie heel wat anti-oxidanten bevat. Hetzelfde geldt overigens voor rode wijn

Syndicatie