Nicotinezuur of vitamine B3 is belangrijk voor de stofwisseling

Nicotinezuur of vitamine B3 is belangrijk voor de stofwisseling

Nicotinezuur (niacine, nicotinamide, niacinamide) of vitamine B3 wordt aangemaakt door tryptophaan (een aminozuur)

Sommige vitamines in ons lichaam zijn ingewikkelder in hun werking dan andere. Nicotinezuur (niacine, nicotinamide, niacinamide) of vitamine B3 wordt bijvoorbeeld aangemaakt door tryptofaan (een aminozuur). Een deel van de benodigde hoeveelheid nicotinezuur kan dus uit tryptofaan afkomstig zijn.

De aanbevolen hoeveelheid nicotinezuur of vitamine B3 is 16 milligram per dag voor mannen vanaf 19 jaar en ouder. Voor vrouwen ligt die hoeveelheid lager, 14 milligram zou in hun geval volstaan. Het is niet noodzakelijk om de hoeveelheid nicotinezuur of vitamine B3 op te drijven naarmate we ouder worden.

Nicotinezuur of vitamine B3 is op de eerste plaats belangrijk voor de stofwisseling, de stof helpt mee bij de omzetting van eiwitten, koolstofhydraten en vetten. Daarnaast is deze vitamine-vorm ook belangrijk voor het zenuwstelsel en voor de bloedcirculatie. Ook de eetlust is verbonden met de werking van nicotinezuur, evenals het voorkomen van pellagra (een tekort aan dit zuur). Pellegra kan diarree, dermatitis, dementie enzovoort veroorzaken.

Nicotinezuur of vitamine B3 wordt dus vooral aangetroffen in tryptofaan, dat op zijn beurt in proteïne wordt aangetroffen. Een proteïnerijk dieet zal dus garant staan voor voldoende tryptofaan. Niacine wordt aangetroffen in vlees, lever, gevogelte, vis, bonen, noten, granen, erwten, paddestoelen, asperges en ‘groene' groeten met bladeren.

 

Syndicatie