Vitamine D blijkt gezonder dan algemeen wordt aangenomen

Vitamine D blijkt gezonder dan algemeen wordt aangenomen

Vitamine D kan ook bescherming bieden tegen aandoeningen van het menselijk afweersysteem

Op de jaarvergadering van de Pediatric Academic Societies in Vancouver, British Columbia, werd veel aandacht besteed aan de werking van vitamine D. Vitaminesupplementen die vitamine D bevatten, blijken namelijk veel gezonder te zijn dan algemeen wordt aangenomen. Dat blijkt uit een aantal studies die in het afgelopen decennium gepubliceerd worden.

Kinderen met vitamine D lopen het risico op een te broos beenderstelsel, wat op latere leeftijd tot grote problemen kan aanleiding geven. Daarom lijkt het niet onverstandig dat zwangere vrouwen vitaminesupplementen nemen. Vitamine D kan echter ook bescherming bieden tegen aandoeningen van het menselijk afweersysteem (immuniteitssysteem), zo blijkt uit onderzoek gevoerd door Carol L. Wagner en een team van de Medical University of South Carolina.

Wagner kwam tot de conclusie dat vitaminesupplementen wel degelijk een positief effect kunnen hebben, waarbij zelfs grotere dosissen vitamine D mogen toegediend worden dan tot dusver werd aangenomen. Ook vitaminerijke voeding wordt warm aanbevolen. Wagner wijst er daarbij op dat onder andere op dat melk en vette vis bronnen van vitamine D kunnen vormen. De praktijk leert echter dat de meeste mensen maar een deel van de benodigde vitamine D via hun voedsel toegediend krijgen. De meeste vitamine D is afkomstig van het zonlicht.

De zon als bron van vitamine D is echter omstreden. Zelfs in sommige streken blijkt de hoeveelheid vitamine D afkomstig van het zonlicht onvoldoende te zijn, zodat er naar aanvullende bronnen moet worden gekeken. Dat blijkt onder andere uit het feit dat een veel groter percentage van de Afrikaanse vrouwen een tekort aan vitamine D heeft. Het is volgens Wagner daarom belangrijk om extra bronnen van vitamine D aan te boren.

Aan de University of Rochester heeft professor pediatrie Ruth Lawrence gedurende verschillende jaren de evolutie van vitamine D niveaus bij moeders en hun pasgeboren kinderen opgevolgd. Kinderen die borstvoeding krijgen van moeders met een laag vitamine D gehalte lijkven volgens Lawrence meer kans te lopen op aandoeningen dan kinderen die borstvoeding krijgen van moeders met een voldoende hoog vitamine D gehalte. In de meeste gevallen was het vitamine D niveau echter duidelijk te laag, zowel bij moeder als bij kind. Deze evolutie moet volgens Lawrence duidelijk in de gaten worden gehouden.

Syndicatie