Risico op heupfracturen kan dankzij extra vitamine D gevoelig dalen

Risico op heupfracturen kan dankzij extra vitamine D gevoelig dalen

Combinatie van meer kalk en meer vitamine D is goed voor de heupen

Voor veel oudere mensen is het risico op een gebroken heup een heuse nachtmerrie. In sommige gevallen geneest zo'n fractuur niet of zeer moeizaam. Het risico op heupfracturen kan dankzij extra vitamine D gevoelig dalen, iets wat de meest mensen niet weten. Daarom is het belangrijk om regelmatig te checken of de inname van vitamine D wel voldoende is.

Uiteraard is ook kalk belangrijk voor het voorkomen van heupfracturen. De combinatie van meer kalk en meer vitamine D is zodoende goed voor de heupen. Toch heeft het weinig zin om supplementen kalk en vitamine D in grote hoeveelheden tot zich te nemen. Beter wordt er eerst gemeten hoe het zit met het gehalte aan kalk en vitamine D in het lichaam. Dreigen er tekorten of zijn die er al effectief, dan pas kan aan supplementen worden gedacht.

Over de problemen voor het beenderstelsel die verbonden zijn met een te laag gehalte aan vitamine D, is een uitgebreid onderzoek door researchers van de Harvard Medical in de American Journal of Clinical Nutrition gepubliceerd. Deze studie bevestigt alleen maar dat vitamine D inderdaad belangrijk is ons beenderstelsel. De risico's op heupfracturen namen duidelijk af bij mensen die voldoende kalk of vitamine D tot zich namen.

Syndicatie