Tekort aan vitamine D is algemeen bij mensen van meer dan 50 jaar

Tekort aan vitamine D is algemeen bij mensen van meer dan 50 jaar

Ongeveer een kwart tot de helft van de bevolking heeft een tekort aan vitamine D

Een tekort aan vitamine D kan heel ongemakken met zich meebrengen. Zo zijn heel wat gebroken heupen te wijten aan een tekort aan deze vitamine, in sommige gevallen zelfs eerder dan aan een gebrek aan kalk. Een combinatie van supplementen vitamine D met extra kalk kan sommige van die ongemakken helpen voorkomen. Op voorwaarde natuurlijk dat er tijdig wordt ingegrepen.

Fracturen van het beenderstelsel zijn inderdaad vaak te wijten aan een tekort aan vitamine D. Tekort aan vitamine D is algemeen bij mensen van meer dan 50 jaar. Volwassenen hebben behoefte aan 200 IU vitamine D, inclusief zwangere vrouwen. Voor mensen ouder dan 50 is 400 IU de aanbevolen hoeveelheid. Boven 70 jaar is 600 IU noodzakelijk.

Ongeveer een kwart tot de helft van de bevolking heeft een tekort aan vitamine D, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Opvallend is dat deze percentages hoger liggen bij mensen die in een ouderlingentehuis verblijven. Een tekort aan vitamine D zal wakker voorkomen op het noordelijk halfrond, waar de zon minder schijnt dan in het zuiden. Een Deense studie toont overduidelijk aan dat supplementen vitamine D in het noordelijk halfrond de risico's op beenderfracturen kunnen doen afnemen.

Syndicatie