Vitamine D kan bepaalde vorm van bescherming bieden tegen geheugenverlies

Vitamine D kan bepaalde vorm van bescherming bieden tegen geheugenverlies

Voldoende vitamine D kan kansen op geheugenverlies met 25% doen dalen

Over geheugenverlies is nog niet weinig of niets geweten. Er is niet alleen Alzheimer, waar vooralsnog geen kruid tegen gewassen is, maar ook andere vormen van geheugenverlies blijven de medische wetenschap voor raadsels stellen. Het is namelijk allesbehalve duidelijk hoe het mechanisme dat leidt tot aantasting van het geheugen in zijn werk gaat.

Aan de University of Alabama werd een veelbelovende studie gedaan die de link tussen vitamine D en geheugenverlies onderzocht. Aan deze studie namen 30.000 mensen deel, die op basis van hun consumptie van hun vitamineconsumptie in drie groepen onderverdeeld werden.

Leslie McClure, hoofd van het onderzoeksteam aan de University of Alabama gevestigd in de stad Birmingham, kwam tot de conclusie dat er wel degelijk een verband zou kunnen bestaan tussen vitamine D en geheugenverlies, hoewel de nadruk op ‘zou’ werd gelegd. Spijkerharde bewijzen van het verband zijn er nog niet, maar wel kon het McClure-team sterke aanwijzigingen vinden dat dit verband bestaat.  

Vitamine D kan een bepaalde vorm van bescherming bieden tegen geheugenverlies, zo luidde de conclusie van het onderzoek. Meer algemeen zelfs zou een relatief hoog gehalte van vitamine D een garantie kunnen bieden voor een algemeen bevredigend gezondheidsniveau. Dit gegeven was eigenlijk al bekend, maar de link met het cognitief vermogen werd door de meeste wetenschappers als nieuw ervaren.

Voldoende vitamine D kan de kansen op geheugenverlies met 25% doen dalen, zo bleek althans uit de resultaten die de groep van proefpersonen liet optekenen. In de mate van het mogelijke werd bij het onderzoek met andere risicofactoren rekening gehouden. De resultaten van het onderzoek moeten nog het "peer review" proces ondergaan, wat betekent dat ze door een groep van outside experts herbekeken moeten worden.

Syndicatie