Vitamine K is goed voor ons beenderstelsel

Vitamine K is goed voor ons beenderstelsel

Vitamine K kan beenderfracturen bij oudere mensen verminderen

Vitamine K is goed voor ons beenderstelsel en beenderfracturen bij oudere mensen verminderen, zo blijkt uit recent onderzoek uitgevoerd aan de University of York in Engeland. De studie had betrekking op zeven proefprojecten met vitamine K supplementen, precies om dit soort fracturen te voorkomen. De resultaten van het onderzoek waren op zijn zachtst gezegd spectaculair te noemen.

Vitamine K bleek de risico's op heupfracturen met 77% te verminderen, die op wervelfracturen met 60% en die met niet-wervelfracturen met 81%. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine. Vitamine K kan dus een rol spelen in de strijd tegen osteoporose. Deze vorm van beenderverzwakking kan onder andere te wijten zijn aan een tekort aan deze vitamine, los van andere oorzaken. Onder andere Vitamine D zou samen met magnesium en potassium een rol spelen in het osteoporose-verhaal.

Vitamine K zou met name een indirecte rol spelen bij het regelen van de capaciteit van osteocalcine, een proteïne dat noodzakelijk is om calcium te binden. Het betreft nog maar een vermoeden, wat definitieve bewijzen van de rol van vitamine K in dit proces ontbreken vooralsnog. Het is daarom nog te vroeg om stellen dat supplementen van deze vitamine het beenderstelsel kunnen helpen versterken.

Syndicatie