Osteoporose: vitamine D belangrijker dan kalk voor het beenderstelsel

Osteoporose: vitamine D belangrijker dan kalk voor het beenderstelsel

Absorptie van kalk en fosfoor wordt door vitamine D bevorderd

De meeste mensen weten dat kalk bijzonder belangrijk is voor het onderhoud van ons beenderstelsel. Algemeen is echter minder geweten dat vitamine D erg belangrijk is voor het onderhoud van onze beenderen. Meer zelfs: vitamine D is belangrijker dan kalk voor het beenderstelsel, onder andere ook wat betreft het voorkomen van osteoporose.

De reden is dat de absorptie van kalk en fosfoor door vitamine D wordt bevorderd. Omdat de rol van deze vitamine nog niet algemeen bekend is, wordt deze belangrijke factor vaak verwaarloosd. In de praktijk regelt vitamine D de hoeveelheid kalk in het bloed en de manier waarop de kalk wordt gedistribueerd richting beenderen en tanden.

Osteoporose wordt meestal geassocieerd met een onvoldoende inname van kalk. Een tekort aan vitamine D levert echter eveneens een bijdrage aan deze aandoening, dit vanwege een reductie van de absorptie van kalk. Volgens de National Institutes of Health absorberen mensen met een tekort aan vitamine D maar 10% van de beschikbare kalk. Of met andere woorden: zelfs wie voldoende kalk heeft, kan nog problemen krijgen omdat die vanwege lage niveaus van vitamine D niet effectief doro het lichaam wordt opgenomen.

Syndicatie