Vitamine B12: bloedarmoede niet altijd gevolg van tekort aan ijzer

Vitamine B12: bloedarmoede niet altijd gevolg van tekort aan ijzer

Er bestaan verschillende soorten van bloedarmoede die met vitamine B12 bestreden worden.

Wat zijn de verschillende vormen van bloedarmoede die met vitamine B12 bestreden worden? De meest voor de hand liggende en meest voorkomende vorm is die veroorzaakt door een gebrek aan ijzer. Deze vorm van bloedarmoede komt meestal bij zwangere vrouwen voor. Er zijn verschillende oorzaken voor dat tekort aan ijzer: meer behoefte aan ijzer tijdens de zwangerschap, chronisch bloedverlies en een te lage inname van ijzer als gevolg van een dieet.

Een tweede vorm van bloedarmoede wordt veroorzaakt door een tekort aan folaat of foliumzuur. Folaat of foliumzuur is een vorm van vitamine B dat belangrijk is bij de vorming van gezonde bloedcellen. Deze vorm van bloedarmoede, die eveneens met vitamine B12 wordt bestreden, komt vooral voor bij oudere volwassenen, zware drinkers, zwangere vrouwen en patiënten die lijden aan een bepaalde ziekte als sikkelcelanemie. Folaat wordt aangetroffen in groenten met donkere blaren, in ontbijtgranen, in bonen enzovoort.

Tenslotte is er ook nog de vorm van bloedarmoede die wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine B12 zelf. Het laat zich raden dat het tekort wordt bestreden door het toedienen van vitamine B12. Behalve voor vegetariërs zijn de meeste gevallen van vitamine B12 gebrek in geval van bloedarmoede niet het gevolg van een te lage inname van vitamine B12. De aandoening kan ook te wijten zijn aan een slechte absorptie van de vitamine. Ze komt vooral voor bij mensen die een maagoperatie ondergingen, die lijden aan de ziekte van Crohn enzovoort.

Syndicatie