Zonnebaden: vitamine D weegt mogelijk niet op tegen risico's op huidkanker

Zonnebaden: vitamine D weegt mogelijk niet op tegen risico's op huidkanker

Hoeveelheid supplementen vitamine D mag worden opgetrokken

De afgelopen jaren was er heel wat te doen omtrent de rol van vitamine D als kankervoorkomer. De wetenschap heeft inmiddels al een stevige bewijslast verzameld die aangeeft dat er wel degelijk een positief verband tussen de inname van vitamine D supplementen en het voorkomen van verschillende vormen van kanker.

Met name de Canadian Cancer Society geeft onomwonden een positief advies voor de inname van vitamine D supplementen. De organisatie trok de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op van 400 IU naar 1.000 IU. Ook researchers van de University of California zijn van mening dat er sprake is van een positief effect is van vitamine D op onder andere darm- en baarmoederhalskanker. Patiënten krijgen ook daar het advies van 1.000 IU per dag in te nemen.

Die hoeveelheid kan niet gerealiseerd worden door onze voeding alleen, zodat het advies wordt gegeven om dagelijks de volle 1.000 IU aan supplementen vitamine D in te nemen. Over blootstelling aan de zon zijn de meningen verdeeld. In ieder geval weegt vitamine D in dit geval mogelijk niet op tegen de risico's op huidkanker. In geval van blootstelling aan de zon worden dus geen duidelijke adviezen gegeven, behalve de opmerking dat voorzichtigheid geboden blijft.

Syndicatie