Vitamines: haal folaat of foliumzuur rechtstreeks uit de bron

Vitamines: haal folaat of foliumzuur rechtstreeks uit de bron

Vitaminesupplementen hebben niet hetzelfde effect

Uit heel wat studies is gebleken dat een grote inname van folaat of foliumzuur geassocieerd mag worden met een kleiner risico op bepaalde vormen van kanker, waaronder op de eerste plaats darmkanker. Recent is ook in een studie aangetoond dat er een positieve invloed is op het voorkomen van pancreaskanker. Voldoende aanleiding voor ons om deze vorm van vitamines eens van dichtbij te bekijken.

Op de eerste plaats wordt folaat of foliumzuur uit groenten gehaald, meer bepaald ‘groene' groenten met bladeren. We denken dan op de eerste plaats meteen aan broccoli en aan bloemkool, die inderdaad een belangrijke bron van deze vitamines vormen. In de Verenigd Staten zijn een aantal producten, waaronder rijst, pasta enzovoort verrijkt met folaat of foliumzuur, in Europa is dat niet of in veel mindere mate het geval.

Wie denkt een gebrek aan folaat of foliumzuur te hebben, kan dit beter langs natuurlijke weg aanvullen door veel groenten te eten. Blijkt namelijk dat additieven niet hetzelfde effect geven als ‘the real thing'. De pillen zijn uiteraard niet schadelijk, maar hun werking is minder sterk dan die van bloemkool, broccoli en een breed aanbod aan andere groenten.

Er is echter een addertje onder het gras. Twee recente studies hebben aangetoond dat folaat of foliumzuur geen hart- en vaatziekten voorkomt. Volgens een Noors onderzoek zou deze vitamine-vorm zelfs de risico's op hart- en vaatziekten doen toenemen.

Syndicatie