Vooral bejaarden kunnen behoefte hebben aan extra vitamine D

Vooral bejaarden kunnen behoefte hebben aan extra vitamine D

Bewoners van verzorgingsinstellingen krijgen vaak niet de kans om voldoende vitamine D op te nemen

Rondom vitamine D bestaan nog steeds heel wat misverstanden. Zo is het niet algemeen geweten dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen een dierlijke en plantaardige vorm van deze vitamine. Met name de eerste vorm kan in het menselijk lichaam zelf worden aangemaakt, onder andere onder invloed van het zonlicht.

De aanmaak van deze vorm gebeurt echter meestal in onvoldoende mate. Daarom is het nodig dat we extra vitamine D via de voeding binnenhalen. Belangrijke bronnen daarvoor zijn onder andere vis, vooral ‘vette’ vissoorten zoals haring, paling, makreel, zalm enzovoort vormen een extra bron. Ook visolie, eierdooiers, paddenstoelen enzovoort komen in aanmerking.

Maar waarom hebben we eigenlijk zo’n grote behoefte aan vitamine D? Op de eerste plaats garandeert deze vitamine de werking van een aantal belangrijke organen. In die zin is ze dus al levensnoodzakelijk. Daarnaast speelt ze ook een rol in het functioneren van ons immuunsysteem, rol waarover het laatste nog altijd niet geweten is.

Vooral bejaarden kunnen behoefte hebben aan extra vitamine D. Daar is een logische reden voor, want de opname van deze vitamine gebeurt minder snel wanneer iemand een zekere leeftijd heeft bereikt. Oudere mensen zitten nu eenmaal meer binnen, waardoor ze in mindere mate met het zonlicht in aanraking komen. Om allerlei kwaaltjes te vermijden, zullen de meeste bejaarden zich dik aankleden wanneer ze dan toch eens buiten komen.

Bewoners van verzorgingsinstellingen krijgen dus vaak niet de kans om voldoende vitamine D op te nemen. Daarom is het vaak noodzaak om het vitaminesupplementen te nemen. Overdaad schaadt, dus is het zaak om ook bij de inname van deze supplementen niet te overdrijven. Maar een extra portie vitamine D op tijd en stond kan geen kwaad, als het even kan in overleg met de behandelende dokter.

Syndicatie