Opnieuw vraagtekens bij het nut gebruik vitaminesupplementen

Opnieuw vraagtekens bij het nut gebruik vitaminesupplementen

Vooral twijfels over nut van vitamine E als antioxidant

Vitamine E wordt vaak aanbevolen als een antioxidant die met name kanker zou kunnen helpen voorkomen. Volgens de Amerikaanse National Institutes of Health zou deze vitamine met name het immuunsysteem helpen versterken. Sommige overtuigden nemen daarom supplementen van deze vitamine.

In natuurlijke vorm wordt vitamine E in een aantal groenten aangetroffen. Dat geldt op de eerste plaats voor zaden, bijvoorbeeld de granen van zaden. Ook zonnebloemzaden, spinazie en broccoli worden beschouwd als belangrijke natuurlijke bronnen van deze vitamine. Vraag is dan ook of we niet al voldoende vitaminehoeveelheden via natuurlijke weg binnenkrijgen.

In de Verenigde Staten zijn opnieuw vraagtekens gerezen bij het nut van het gebruik van vitaminesupplementen. Met name de functie van vitamine E als middel om andere molecules die kanker zouden veroorzaken, worden steeds vaker in twijfel getrokken.  Het betreft meer bepaald molecules die, indien ongecontroleerd, tot wildgroei van cellen zouden kunnen leiden.

Vooral de twijfels over het nut van vitamine E als antioxidant zijn toegenomen. Studies uit de jaren 90 zouden op een positief effect gewezen hebben, maar de resultaten van die onderzoeken worden inmiddels wel in twijfels getrokken. Uit die studies werd destijds bijvoorbeeld de conclusie getrokken dat vitamine E prostaatkanker zou kunnen helpen voorkomen.

In 2005 verscheen er echter een studie in het Journal of the American Medical Association waarbij werd gesteld dat supplementen van vitamine E er niet in zouden slagen om kanker of hart- en vaatziekten te voorkomen. Nu zou zelfs zijn gebleken dat er sprake kan zijn van negatieve effecten. De Amerikanen die het onderzoek deden, roepen in ieder geval toch op om voorzichtig te zijn het vitaminesupplementen.

Syndicatie