Zonlicht kan ons lichaam grote hoeveelheden vitamine D doen opnemen

Zonlicht kan ons lichaam grote hoeveelheden vitamine D doen opnemen

Bovengrens van toelaatbare hoeveelheid vitamine D wordt waarschijnlijk overschreden bij zonnekloppers

Zonlicht kan ons lichaam grote hoeveelheden vitamine D doen opnemen, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. De vraag blijft echter of bij die opname geen gevarengrens wordt overschreden. De bovengrens van de toelaatbare hoeveelheid wordt inderdaad waarschijnlijk overschreden door zonnekloppers. Die toelaatbare hoeveelheid wordt op 1000 IU geraamd, inclusief de inname van D3 via vitaminesupplementen.

Vitamine D zonlicht

Uit een studie uitgevoerd aan de universiteit van Californië zou blijken dat onze huid 2000 tot 5000 IU vitamine D kan produceren bij een blootstelling van 10 tot 15 minuten aan de zon, dit op een zonnige dag zonder dat het lichaam is ingesmeerd met zonnecrème. Uitgangspunt daarbij is dat 40% van het lichaam wordt blootgesteld aan de zon.

De onderzoekers gaan er echter vanuit dat blootstelling aan de zon zonder zonnecrème niet aanbevolen kan worden, gezien de risico's op huidkanker. Boven 2000 IU wordt algemeen aangenomen dat de hoeveelheid vitamine D schadelijke effecten kan hebben. Het komt uiteraard niet op kleine hoeveelheden van deze vitamine meer of minder aan, maar algemeen moet toch opgelet worden met de blootstelling aan vitamine D.

Syndicatie