Hoeveel vitamine D heeft het menselijk lichaam nodig?

Hoeveel vitamine D heeft het menselijk lichaam nodig?

75% van de bevolking heeft een te laag vitamine D-gehalte

Vitamine D werd in het verleden steevast geassocieerd met zwakte van benen en spieren, maar recent onderzoek wijst uit dat het vitamine D-gehalte ook van invloed kan zijn diabetes, aandoeningen van het immuniteitssyteem en zelfs bepaalde vormen van kanker. Er werd ook al een verband tussen vitamine D en hart- en vaatziekten gesuggeerd, maar verder onderzoek zal moeten uitwijzen of die band ook effectief aanwezig is.

Kevin Fiscella, auteur van een studie over het verband tussen vitamine D en allerlei aandoeingen en professor aan de University of Rochester School of Medicine and Dentistry, stelde zich de vraag welke hoeveelheid vitamine D het menselijk lichaam dagelijks nodig heeft. Hij kwam tot de conclusie dat de vraag stellen een stuk makkelijker is dan het antwoord geven.

De optimale niveaus aan vitamine D zijn niet makkelijk vast te stellen, zodat het voorlopig gissen blijft. Fiscella gaf dan ook toe dat het niet aan te raden valt om de inname van dagelijkse hoeveelheden vitamine D zomaar te verdrie- of verviervoudigen. Een sluitend advies omtrent vitamine D-supplementen kon of wou hij dan ook niet geven.

Volgens de Amerikaanse National Osteoporosis Foundation hebben volwassenen onder de 50 jaar dagelijks behoefte aan 400 tot 800 international units (IU, de algemene standaardmaat) vitamine D, terwijl bij oudere mensen de vereiste hoeveelheid 400 tot 600 international units zou bedragen. Die aantallen zijn echter alleen maar richtinggevend wat betreft de dagelijkse dosis vitamine D. De National Osteoporosis Foundation zal bovendien haar richtlijnen aanpassen tegen de achtergrond van recent gedaan wetenschappelijk onderzoek.

James H. O'Keefe, cardioloog en professor aan het Mid America Heart Institute in Kansas City, is echter van mening dat de dosissen vitamine D die momenteel aanbevolen worden veel te laag zijn. Hij is van mening dat 75% van de Amerikaanse bevolking kampt met een tekort aan vitamine D. O'Keefe is dat ook in Europa het vitamine D-gehalte bij de volwassen bevolking veel te laag ligt. Hij is voorstander van de inname van minimum 1.000 tot 2.000 international units aan vitamine D. Volgens sommige mensen zou deze dosis volstaan, maar anderen zouden zelfs nog meer vitamine D nodig hebben. Vooral mensen met een donkere huid zouden meer vitamine D kunnen gebruiken. Melk en andere zuivelproducten vormen een goede bron van vitamine D, maar onder andere ook visolie (van zalm, tonijn en makreel) komt in aanmerking. Deze bronnen zijn echter onvoldoende om genoeg vitamine D binnen te krijgen.

Syndicatie