Gebrek aan vitamine B6 kan afweersysteem verzwakken en bloedarmoede voorkomen

Gebrek aan vitamine B6 kan afweersysteem verzwakken en bloedarmoede voorkomen

Vitamine B6 komt ondere andere voor in bananen en watermeloenen

Vitamine B6 is één van die vitamines die onmisbaar zijn in een gezond menselijk lichaam. Een gebrek aan vitamine B6 kan de oorzaak zijn van verschillende aandoeningen, waaronder enkele van psychische aard. Zo wordt een tekort aan vitamine B6 gelinkt aan het voorkomen van depressies, zonder dat hiervoor een wetenschappelijk bewijs bestaat.

Vitamine B6 staat wetenschappelijk ook bekend onder de benamingen pyridoxine, pyridoxal of pyridoxamine. Er zijn heel wat studies verschenen over de hoeveelheid vitamine B6 die we dagelijks nodig hebben. Algemeen wordt nu aangenomen dat dit voor mannen van 19 tot 50 jaar 1,30 milligram per dag is. Die hoeveelheid moet worden opgetrokken tot 1,70 milligram per dag voor mannen van 51 plus.

In het geval van vrouwen liggen de hoeveelheden iets lager. Er wordt dan gedacht aan 1,30 milligram per dag voor de leeftijdscategorie tussen 19 en 50 jaar, of dus evenveel als mensen van dezelfde leeftijd. Voor vrouwen van meer dan 51 jaar wordt aan 1,50 milligram per dag.

Wat zijn de taken van vitamine B6 in het menselijk lichaam? Op de eerste plaats maken ze deel uit van het metabolisme dat carbohydraten en proteïnes aanmaakt. Daarnaast helpt vitamine B6 bij de opbouw van andere vitamines in ons lichaam. Een belangrijke rol is voor vitamine B6 weggelegd in ons afweersysteem en voor de goede werking van ons zenuwstelsel.

Eén van de belangrijkste taken van vitamine B6 is het voorkomen van bloedarmoede door de transport van ijzer in ons lichaam. Veel mensen worden geconfronteerd met een tekort aan ijzer. Daarnaast helpt vitamine B6 ook om onze normaal suikergehalte te handhaven. Volgens sommige wetenschappers zou vitamine B6 ook helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Verder wetenschappelijk onderzoek moet aantonen dat dit inderdaad zo is.

Er zijn heel wat bronnen van vitamine B6. We denken daarbij op de eerste plaats aan vlees, vis, kip, bonen, eieren, aardappelen enzovoort. Op het gebied van groenten en fruit worden wat vitamine B6 betreft beter de juiste keuzes gemaakt. Onder andere watermeloenen en bananen bevatten veel vitamine B6.

Syndicatie