Vitamine A: magere zuivelproducten zijn extra verrijkt met vitamine A

Vitamine A: magere zuivelproducten zijn extra verrijkt met vitamine A

Vitamine A of retinol (retinal, retionoic of caroteen) moet juist gedoseerd worden

Bij het goed functioneren van het menselijk lichaam spelen vitamines een belangrijke rol. Met die vitamines is het zoals met andere zaken in het leven: overdaad schaadt. Te weinig is niet goed, maar te veel zeker ook niet. Vitamine A of retinol (met retinal, retionoic of caroteen als andere benamingen) moet dan ook juist gedoseerd worden

De juiste dosering is afhankelijk van persoon tot persoon, maar algemeen wordt uitgegaan van 900 microgram per dag voor mannen vanaf de leeftijd van 19 jaar. Bij vrouwen ligt de ideale hoeveelheid wat lager, er kan worden gedacht aan ongeveer 700 microgram per dag. Dat kan gaan tot 700 à 1.000 gram tijdens een zwangerschap, waarbij echter niet alle bronnen van vitamine A tijdens een zwangerschap aanbevolen mogen worden.

Vitamine A is op het eerste gezicht belangrijk voor het gezichtsvermogen, zeker wat het betreft het nachtelijk gezichtsvermogen. Daarnaast herstelt vitamine A het lichaamsweefsel en het beenderstelsel. Ook bij de voortplanting speelt vitamine A een belangrijke rol. Een zeer belangrijke rol van vitamine A ligt in ons afweersysteem, vitamine A helpt om infecties veroorzaakt door bacteriën en virussen te voorkomen.

Er zijn verschillende bronnen van vitamine A. We vermelden op de eerste plaats eieren, maar dan het gecombineerde ei (dooier + eiwit). Ook melk- en andere zuivelproducten zijn een rijke bron van vitamine A. Daarnaast bevat onder andere ook rundslever vitamine A.

Een speciale vermelding verdienen ontvette zuivelproducten, zoals bijvoorbeeld yoghurt. Deze producten hebben extra vitamine A toegevoegd gekregen om het verwijderde vet te vervangen. Daarnaast vormen nog heel wat groenten en fruit een rijke bron van vitamine A. We denken daarbij op de eerste plaats aan donkere groeien en geel/oranje fruit. Rijk aan vitamine A zijn onder andere wortelen, aardappelen enzovoort.

Syndicatie