IJzertekort kan worden opgevangen door vitamine B12

IJzertekort kan worden opgevangen door vitamine B12

Hoeveel ijzer heeft een volwassen man/vrouw dagelijks nodig om tekort te voorkomen? Helpt vitamine B12?

Bloedarmoede heeft vaak te maken met een tekort aan ijzer in het bloed. Over ijzertekort, dat meestal verband houdt met vitamine B12, bestaan heel wat misverstanden. Hoeveel ijzer heeft een volwassen man/vrouw dagelijks nodig om tekort te voorkomen?, is bijvoorbeeld een veelgestelde vraag. Helpt vitamine B12?, is een andere.

De medische wereld adviseert aan mannen en vrouwen die de menopauze achter de rug hebben 8 milligram ijzer per dag. Voor vrouwen voor de menopauze geldt echter 18 milligram per dag, voor zwangere vrouwen is dat 27 milligram. In geval van een tekort aan ijzer zal in veel gevallen opgelost worden met een extra inname van vitamine B12.

Vegetariërs moeten extra voorzichtig zijn, want ijzer uit groenten wordt minder makkelijk door het lichaam geabsorbeerd dan andere vormen van ijzer. Wie alleen vegetarisch eet, zal dus sowieso vitamine B12 extra moeten innemen. Volgens het Amerikaanse Dietary Reference Intake hebben vegetariërs ongeveer twee keer zo veel ijzer nodig als niet-vegetariërs.

Syndicatie