Vitamine D uit zonlicht: een overdosis schaadt

Vitamine D uit zonlicht: een overdosis schaadt

Ook vitamine D kan risico op kanker helpen reduceren

Eén van de vitamines waarover het meest wordt geschreven, is waarschijnlijk vitamine D. Deze vorm van vitamine is namelijk vooral afkomstig van (zon)licht, wat voor velen onder ons de aanleiding vormt om uitgebreid te zonnen of te zonnebanken. Hierbij wordt vaak over het hoofd gezien dat blootstelling aan licht ook gevaren met zich meebrengt, waaronder bijvoorbeeld het risico op huidkanker.

Vast staat wel dat onze voeding te weinig vitamine D bevat en dat we de aanvullende hoeveelheid elders moeten gaan zoeken. We zullen dus regelmatig de zon inmoeten, zonder ons aan overdrijving te bezondigen. Vitamine D, dat in wetenschappelijke termen overigens ook wel eens calciferol of cholecalciferol wordt genoemd, is zo belangrijk voor ons lichaam dat we steeds goed in de gaten moeten houden of we er wel voldoende van binnen krijgen.

Voor mannen en vrouwen van 19 tot 50 geldt een ideale hoeveelheid van 5 milligram per dag of, uitgedrukt in lichttermen 200 IU/dag. Voor de leeftijd tussen 51 en 70 geldt een minimumhoeveelheid aan vitamine D van 10 milligram per dag of 400 IU per dag. Boven de leeftijd van 70 jaar wordt een dagelijkse dosis aan vitamine D van 15 milligram of 600 IU voorgeschreven. Deze hoeveelheden zijn echter uitsluitend richtinggevend, het is moeilijk om juiste hoeveelheid aan vitamine D te bepalen. Meer wetenschappelijk daaromtrent is absoluut noodzakelijk. Dat onderzoek is belangrijk, want vitamine D kan de risico's op kanker helpen beperken.

Syndicatie