Vitamines: folaat (foliumzuur) kan risico's op bepaalde kankers verminderen

Vitamines: folaat (foliumzuur) kan risico's op bepaalde kankers verminderen

Studies wijzen uit dat folaat of foliumzuur ook risico's op pancreaskanker doet afnemen

Folaat (foliumzuur), soms ook folacine of pteroylglutamic acid (PGA) genoemd, wordt tot de vitamine-groep gerekend. De positieve werkingen van deze stof blijken verder te reiken dan aanvankelijk was gedacht. Een nieuwe studie wijst uit dat folaat of foliumzuur uit voedingsproducten, niet uit supplementen, pancreaskanker zou kunnen voorkomen.

Onderzoekers van de universiteit van Stockholm onderzochten meer dan 81.000 gevallen tijdens een periode van 6 jaar. Deze kwamen tot de conclusie dat folaat of foliumzuur uit fruit of groenten de risico's op pancreaskanker met 75% kan verminderen, op voorwaarde dat de inname van de stof minstens 350 milligram per dag bedraagt. Daarbij werd de vergelijking gemaakt naar de categorie die maar 200 milligram bedraagt.

Het vreemde van de zaak is dat wie folaat of foliumzuur via additieven innam geen verminderd risico op pancreaskanker had. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in de Journal of the National Cancer Institute. Met andere woorden: folaat of foliumzuur uit voedsel is dus beter dan uit pillen. De conclusies van het onderzoek zijn niet echt nieuw, eerder was al duidelijk geworden dat er een positieve impact was op sommige kankers.

Toch is er verdere studie noodzakelijk, want bijvoorbeeld de rol van verrijkte granen is nog niet helemaal duidelijk. In Zweden zijn ontbijtgranen enzovoort niet verrijkt met folaat of foliumzuur, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Voedingsproducten met een hoog gehalte aan folaat of foliumzuur zijn broccoli, bloemkool, gedroogde bonen, sinaasappelen, noten en volle granen.

Syndicatie