Alle dagen een vitamine D pil? Geef de voorkeur aan vitamine D-rijk voedsel

Alle dagen een vitamine D pil? Geef de voorkeur aan vitamine D-rijk voedsel

Relatief grote hoeveelheden vitamine D hebben een positief effect

De medische wereld is zeer enthousiast over de positieve werking van vitamine D. Overdaad schaadt, ook in dit geval. Ga nooit te ver en vermijd te grote hoeveelheden van eender welke vitamine. In het geval van vitamine D wordt aangeraden om niet boven het niveau van 2000 IU per dag te gaan. Die 2000 IU is in ieder geval een bovengrens.

Relatief grote hoeveelheden vitamine D hebben weliswaar een positief effect, maar ergens ligt er toch een bovengrens. Daarom is het opletten met vitaminesupplementen, want de meeste mensen hebben al voldoende vitamine D binnen via hun dagelijkse voeding of via het zonlicht.

Researchers van de University of California kwamen echter tot de conclusie dat de dagelijkse orale inname van 1000 IU vitamine D supplementen de risico's op maag-, borst- en baarmoederhalskanker met 50% kunnen reduceren. Een andere studie wees uit dat een dagelijks supplement van 1500 IU vitamine D de kankerrisico's kunnen optimaliseren.

Het is echter niet zo dat we blindelings aanbevelen om elke morgen een vitamine D pil te nemen. Beter is om de voorkeur te geven aan voeding die een grote hoeveelheid vitamine D bevatten. Een glas melk bevat 100 IU van deze vitamine. Ook vette vis, eieren, yoghurt en ontbijtgranen zijn ideale bronnen voor vitamine D.

Syndicatie