Start geen kuur met vitamines omdat u ijzertekort vermoedt

Start geen kuur met vitamines omdat u ijzertekort vermoedt

Bloedarmoede moet worden bevestigd door dokter

Start geen kuur met vitamines omdat u ijzertekort vermoedt, zo luidt de raad die de medische wetenschap geeft. De volkswijsheid wijt vermoeidheid vaak aan een tekort aan ijzer, zonder dat dit ook daadwerkelijk het geval is. Vermoeidheid kan namelijk ook andere oorzaken hebben.

Opportunisten stellen zelf de diagnose bloedarmoede en gaan vervolgens zichzelf of mensen uit hun omgeving behandelen, in de meeste gevallen met een vitaminekuur. Dikwijls wordt zo een iets te voorbarig besluit genomen, want de bloedarmoede kan ook door andere factoren veroorzaakt worden. Mogelijk zijn vitamines niet doeltreffend of niet doeltreffend genoeg om deze vormen van bloedarmoede te behandelden, om de simpele reden dat er geen sprake is van ijzertekort.

Daarom is het steeds belangrijk om de dokter de uiteindelijke diagnose te laten stellen. De medische wetenschap beschikt over voldoende werktuigen om uit te zoeken of bloedarmoede al dan niet door een tekort aan ijzer werd veroorzaakt. Is dat inderdaad zo, dan kunnen vitaminesupplementen een aanzet tot herstel geven.

Op eigen houtje vitaminesupplementen nemen, wordt echter ten strengste afgeraden. Bovendien is het zaak om de evolutie van de bloedarmoede op de voet te blijven volgen. Wie zes maanden geleden aan bloedarmoede leed als gevolg van een tekort aan ijzer, zal dat mogelijk vandaag niet meer doen. De situatie moet met andere woorden op de voet opgevolgd worden.

Syndicatie