Hoeveelheden supplementen vitamine D mogen voorzichtig worden verhoogd

Hoeveelheden supplementen vitamine D mogen voorzichtig worden verhoogd

Steeds meer mogelijke voordelen van vitamine D worden ontdekt!

Steeds meer mogelijke voordelen van vitamine D worden ontdekt, naarmate de wetenschap zich steeds meer bezighoudt met het onderzoek naar de positieve effecten verbonden aan de inname van deze vitamine. Bovendien mag niet worden uitgesloten dat er in de toekomst nog meer positieve effecten van de werking van vitamine D aan het licht gaan komen. Die kunnen onder andere betrekking hebben op hart- en vaatziekten.

De hoeveelheden aan supplementen van vitamine D mogen bovendien voorzichtig worden verhoogd, zo bleek uit een studie verricht door Amerikaanse onderzoekers. De huidige aanbevelingen gaan uit van een hoeveelheid van 200 IU bij mensen in de leeftijdsgroep van 1 tot 50 jaar. Van 51 tot 69 jaar wordt 400 IU voorgeschreven, boven 70 jaar zou 600 IU een ideale hoeveelheid vitamine D zijn.

Tot dusver werd aangenomen dat een overschrijding van deze hoeveelheden, in combinatie met zonlicht, zou kunnen leiden tot een overdosering (of zachter uitgedrukt: het overschrijden van bovenstaande limieten) met mogelijke negatieve gevolgen. Recente studies wijzen echter uit dat dit niet het geval is en dat een dosering van vitamine D van 1000 IU per dag niet schadelijk zou zijn. In sommige gevallen werden zelfs hoeveelheden van 2000 IU gebruikt. Toch geldt ook hier dat overdaad schaadt en dat te grote hoeveelheden vitamine D supplementen alleszins ontraden moeten worden.

Syndicatie