Probeer te kiezen voor de juiste dosering van vitamine D, onmisbaar voor het beenderstelsel

Probeer te kiezen voor de juiste dosering van vitamine D, onmisbaar voor het beenderstelsel

Te grote blootstelling aan ultraviolet licht kan huidkanker veroorzaken

De zomer is traditioneel de tijd van het jaar dat de badpakken worden bovengehaald. De zon staat hoog in die lucht en die zon is een onmisbare bron van vitamine D. Diezelfde vitamine zou echter ook een rol kunnen spelen bij het opduiken van huidkanker, zo wees Amerikaans onderzoek uit. Het komt er dus op aan om voorzichtig om te springen met vitamine D.

Wat vast staat, is de link tussen zonlicht en huidkanker, wetenschappelijk is die die link duidelijk aangetoond. Dat is echter niet het geval met de band tussen vitamine D en huidkanker. Melody Eide, dermatologe bij het Henry Ford Hospital in Detroit, voerde daaromtrent een uitgebreide studie uit, waarvan de resultaten verschenen in de Archives of Dermatology. Zij stelde op basis van haar bevindingen vast dat alleszins enige voorzichtigheid geboden is.

Probeer te kiezen voor de juiste dosering van vitamine D, zo luidt het advies van Eide. Wie in de zon gaat liggen bruinen, mag nooit vergeten om zonnebrand aan te brengen. We mogen uiteraard niet vergeten dat vitamine D onmisbaar is voor het beenderstelsel, zodat onze huid behoefte heeft aan zonlicht.

Een te grote blootstelling aan ultraviolet licht, zonlicht dus, kan huidkanker veroorzaken. Het is echter nog niet duidelijk hoe dit precies gebeurt. Is het zonlicht zelf verantwoordelijk voor de kanker, of speelt ook de vitamine D aangemaakt door het lichaam in reactie op het zonlicht een rol in het verhaal? De medische wetenschap moet nog een antwoord op deze vraag geven.

Het gevaar op huidkanker mag niet worden onderschat, in de Verenigde Staten is het de meest voorkomende vorm van kanker. Er komt meer huidkanker voor dat long-, darm-, baarmoederhals-, prostaat- en borstkanker samen. Er zou sprake zijn van 2 miljoen nieuwe gevallen die jaarlijks worden vastgesteld. Exacte cijfers voor Europa zijn niet bekend, maar we gaan er van uit dat die niet wezenlijk afwijken van de Amerikaanse.

Syndicatie