Te weinig vitamine D kan een rol spelen bij hart- en vaatziekten

Te weinig vitamine D kan een rol spelen bij hart- en vaatziekten

Nieuwe studies bevestigen dat tekort aan vitamine D de risico's op hartaanvallen en beroertes doet toenemen

Te weinig vitamine D kan een rol spelen bij hart- en vaatziekten, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Daarmee wordt nogmaals het vermoeden bevestigd dat er een verband bestaat tussen het vitamine D-gehalte en hartaandoeningen. Nieuwe studies bevestigen dat tekort aan vitamine D de risico's op hartaanvallen en beroertes doet toenemen.

De rol van vitamine D bij hart- en vaatziekten geeft ook een verklaring waarom in de Verenigde Staten meer zwarten dan blanken aan een haaraanval, een beroerte of andere hartaandoeningen overluiden. Zwarten hebben een lager vitamine D-gehalte en zijn dus kwetsbaarder. Mensen met een donkere huid maken minder vitamine D uit de zon aan dan blanken. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat zwarten veel minder vitamine D in de huid opslaan dan mensen met een blanke huid.

Bij het onderzoek naar de rol van vitamine D bij hart- en vaatziekten werden de medische gegevens van meer dan 15.000 mensen in de Verenigde Staten onderzocht. Het gehalte aan vitamine D in de huid werd opgemeten en vervolgens werden de deelnemers aan het onderzoek gedurende een periode van 12 jaar opgevolgd. Bleek dat mensen met een laag vitamine D-gehalte tot 40% meer kans hadden om te overlijden van een hartaanval, een beroerte of een andere hart- en vaatziekte.

Zwarten hadden bovendien 38% meer kans om te overlijden van hartaandoeningen dan blanken. Kevin Fiscella, auteur van het onderzoek en professor aan de University of Rochester School of Medicine and Dentistry, vindt het echter nog te vroeg om al vergaande conclusies te trekken. Hij stelt vast dat de resultaten van het onderzoek suggereren, maar zeker nog niet bewijzen dat er een band bestaat tussen vitamine D en hart- en vaatziekten.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in de Annals of Family Medicine. Verder wetenschappelijk onderzoek is noodzakelijk om aan te tonen dat een laag vitamine -gehalte wel degelijk verantwoordelijk kan zijn voor overlijdens als gevolg van hart- en vaatziekten. Eerder werden ook al vitamine C en vitamine E gelinkt aan hart- en vaatziekten, maar die band kon bij later onderzoek niet meer aangetoond worden. Fiscella wil ten alle prijze vermijden dat er opnieuw valse hoop ontstaat.

Syndicatie