Biotine of vitamine H speelt een belangrijke rol in de stofwisseling

Biotine of vitamine H speelt een belangrijke rol in de stofwisseling

Biotine of vitamine H belangrijk bij het vrijmaken van energie uit koolhydraten, vet en proteïne

Biotine of vitamine H is een minder gekend vitamine, dat door sommige wetenschappers bij de groep van de vitaminen B wordt gecatalogiseerd. Vooral in de Verenigde Staten wordt deze vitamine bij de B's gerekend. In wetenschappelijke kringen wordt meestal over biotine gesproken.

Over de hoeveelheden biotine of vitamine H die we dagelijks nodig hebben, bestaat weinig eensgezindheid. Algemeen wordt aangenomen dat 30 milligram per dag volstaat en dit zowel voor mannen als vrouwen. Voor latere leeftijden worden geen andere indicaties gegeven.

Biotine of vitamine H is belangrijk bij het vrijmaken van energie uit koolhydraten, vet en proteïne en speelt daarnaast een belangrijke rol in de stofwisseling en de synthese van vetzuren. Deze vitamine is belangrijk in de gluconeogenese, het afbreken van proteïnes voor energie gedurende periodes dat een dieet wordt gevolgd.

Biotine of vitamine H is aanwezig in heel wat voedingsproducten. Onder andere in eiwit, vlees, vis, sojabonen, zuivel, volle granen en donkere groenten is de vitamine aanwezig. De aanwezige hoeveelheden zijn in de meeste gevallen echter relatief beperkt.

Syndicatie