Tekort aan vitamine B12 kan ernstige gevolgen hebben

Tekort aan vitamine B12 kan ernstige gevolgen hebben

Mannen en vrouwen ouder dan 50 jaar moeten extra vitamine B12 nemen

Cyanocobalamine is maar één vorm van vitamine B12

Vitamine B12 wordt ook wel eens omschreven als cyanocobalamine of als cobalamine, maar beide laatste termen hebben betrekking op een bepaalde soort van deze vitamine. Een tekort aan vitamine B12 kan overigens ernstige gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid.

De aanbevolen hoeveelheid vitamine B12voor volwassenen is dezelfde: voor vrouwen en mannen vanaf 19 jaar wordt 2400 microgram per dag als ideale hoeveelheid naar voren geschoven. 10 tot 30% van de oudere mensen absorberen echter minder goed vitamine B12, zodat aanbevolen wordt om extra hoeveelheden tot zich te nemen, in de vorm van voedsel dat veel van deze vitamines bevat of in de vorm van supplementen.

Wat is de functie van vitamine B12? De vitamine helpt energie vrij te maken met carbohydraten, veet en proteïne, ze activeert het metabolisch systeem en voorkomt bloedarmoede. Bovendien is ze betrokken in het onderhoud van het zenuwstelsel, de vorming van bloedcellen en het handhaving van ons beenderstelsel.

De belangrijkste bronnen van vitamine B12 zijn op de eerste plaats zuivel, zoals eieren, melk en melkproducten. Daarnaast zijn ook vlees, gevogelte en vis belangrijke bronnen. De vitamine wordt verder ook aangetroffen in voeding die met het oog op gezondheidsredenen versterkt is met vitamines, zoals ontbijtgranen.

Syndicatie