Nicotinezuur (vitamine B3 of niacine) kan neveneffecten hebben

Nicotinezuur (vitamine B3 of niacine) kan neveneffecten hebben

Opletten voor een te royaal gebruik van nicotinezuur (vitamine B3 of niacine)

Nicotinezuur (vitamine B3 of niacine) wordt nogal eens gebruikt als cholesterolverlager. In dat geval zijn de voorgeschreven hoeveelheden veel hoger dan wat een doorsnee volwassene binnenkrijgt via zijn voeding. Rondom de rol van deze vitamine als cholesterolbestrijder is al heel wat wetenschappelijk studiewerk verricht, maar het fijne er van is nog steeds niet geweten.

Ook over het verband tussen nicotinezuur (vitamine B3 of niacine) en hart- en vaatziekten is het laatste woord nog niet gezegd. In geval van cholesterolproblemen zou de gewenste dosis aan niacine echter veel hoger dan de normale hoeveelheid van 14 milligram per dag voor vrouwen en 16 milligram per dag voor vrouwen. Voor zwangere vrouwen wordt de gewenste hoeveelheid opgetrokken tot 18 milligram.

Er is een speciale vorm van nicotinezuur (vitamine B3 of niacine) beschikbaar voor alleen maar medisch gebruik. Deze vorm met duidelijk onderscheiden worden van wat er in de winkel beschikbaar is als supplementen.

Hou er rekening mee dat het gebruik van niacine een aantal neveneffecten kan veroorzaken, waaronder blozen, eventuele schade aan de lever, duizeligheid, jeuk, maagproblemen, hoofdpijn, pijn in de rug enzovoort. Over deze neveneffecten wordt nog steeds onderzoekswerk verricht.

Syndicatie