Positief effect vitamine D bij hartaandoeningen bewezen

Positief effect vitamine D bij hartaandoeningen bewezen

Duitse studie wijst uit dat vitamine D als ontstekingsremmer werkt

Duitse studie wijst uit dat vitamine D als ontstekingsremmer werkt bij congestief hartfalen. In deze situatie slaagt het hart er niet in om voldoende bloed op te pompen. Er was al langer vermoed dat vitamine D ook een positief effect kon hebben bij hartaandoeningen. Met deze nieuwe studie is dit bewezen.

De Duitse onderzoekers werkten met 100 patiënten die leden aan congestief hartfalen. Die patiënten kregen supplementen van ofwel 50 mcg (2000 IU) vitamine D3 plus een hoeveelheid van 500 milligram kalk, ofwel een placebo van alleen maar 500 mg kalk. Na 9 maanden van toedienen van het supplement vitamine D waren in het lichaam duidelijk hogere hoeveelheden van de ontstekingsremmer cytokine interleukine 10 gevormd. Bij de placebo-groep was dit niet het geval.

De resultaten van het onderzoek verschenen al in het American Journal of Clinical Nutrition in april 2006. In de periode nadien werd bijkomend onderzoek verricht en daaruit bleek nogmaals de heilzame werking van vitamine D. Het wordt daarom door steeds meer dokters aanbevolen om extra vitamine D toe te dienen bij patiënten die lijden aan congestief hartfalen.

Syndicatie